jump to navigation

Alien headlight August 7, 2008

Posted by sputera in Gallery, Make Over.
add a comment

Aku plan nak guna headlight jenis alien. Baru la ganas dan suria perkasa hitam. Haha…:-) Rupa headlight tuh macam bawah nih:-

Headlight alien

Headlight alien

Hahaha…. garang siot. So, memandangkan aku beli 2nd hand, ada ckit la yang perlu aku repait seperti:-

  • Cat balik
  • Tukar lampu baru
  • Tukar wiring baru

Nih dia hasilnya…. cun ke tak???

Selepas pasang

Selepas pasang

Tgk lampu depan jer. Bukan yang lain yer.

Tgk lampu depan jer. Bukan yang lain yer.

Dan pendapat 5 sen aku………….. aku tak suka lampu nih. Hahaha…. 🙂 Aku pakai seminggu jer, lepas tuh aku bukak balik. Nampak hodoh ckit sbb headlight nih x cukup besar nak cover ruang antara mudguard dan meter. Tergantung jer dan kecik. So, bukan “belalang tempur” nama dia….

Kos Yang Terlibat

  • Headlight 2nd : RM50
  • Cat : RM10
  • Bulb x 4 : RM10
  • Wiring n soket : RM 10
Advertisements

Lampu Brek LED August 7, 2008

Posted by sputera in Make Over.
1 comment so far

Ok, kat sini aku nak kasi tunjuk ckit modifikasi yang aku buat dekat lampu belakang. Memandangkan lampu belakang original nih nampak “urrgghhh” (xleh nak bayangkan, tp KTM200 EXC 2001-2002 guna lampu ni), aku tukar kepada lampu belakang yang lebih slim cantik dan LED.

Apa yag diperlukan hanya pergi mana-mana bengkel motosikal, dan beli “lampu spoiler 125z”. Bila dah dapat, bermula la modifikasi korang. Rupa lampu dia mcm gambar bawah nih:-

Inilah rupanya. Gerek seh!!!

Inilah rupanya. Gerek seh!!!

Memandangkan wiring asal ada 3 dan lampu nih ada 2, maka korang kena ubah suai ckit la utk jadikan 3 wiring dengan bantuan resistor seperti gambarajah di bawah:-

Lakaran ubahsuai dari 2 wayar ke 3 wayar.

Lakaran ubahsuai dari 2 wayar ke 3 wayar.

** Sumber: Malaysianbikers at http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,34134.0.html

Dan akhir sekali, lihatlah hasil selepas pemasangan di motosikal.

Selepas pasang. Blum tekan brek.

Selepas pasang. Blum tekan brek.

Selepas tekan brek.

Selepas tekan brek.

Haaaa…. macam mana? Proses DIY nih makan masa beberapa jam sahaja. Cuma mesti berhati-hati dan stand by fius lebih. Beringat!!! Jangan sampai CDI kaboooommm!!!.

Nampak buruk pulak kan bahagian belakang? Nantikan hasilnya selepas aku potong sedikit ekor mudguard nih.

Kos Yang Terlibat

  • Lampu spoiler 125z : RM30

Masih di dalam pembinaan August 6, 2008

Posted by sputera in Make Over.
1 comment so far

Hahahahaha…. sabar la… aku bz….

Ni la belalang aku...

Ni la belalang aku... gambar lama sblm make over.