jump to navigation

DIY Body Sticker oleh Fooqaw September 24, 2008

Posted by sputera in Make Over.
add a comment

Proses DIY ini dilakukan oleh salah seorang pemilik MZ iaitu, Mr. Fooqaw. Atas dasar motor beliau yg langsung xde body sticker, so, dia nak buat sendiri la.

Buat permulaan, apa yang diperlukan oleh beliau ialah gambar rujukan. Tak kirala motor apa pun asalkan kita minat dengan design motor tuh, ikut jer. Pilihan Mr. Fooqaw ialah :-

Suzuki DRZ

Suzuki DRZ

Proses dia dimulakan dengan mangambil potongan shape motor MZ. Bhgn yang perlu kita tampal untuk motor kita. Proses nih menggunakan surat khabar sahaja.

Potongan surat khabar ditampal pada bhgn belakang stiker.

Potongan surat khabar ditampal pada bhgn belakang stiker.

Confirmkan atau pastikan potongan surat khabar tersebut dengan menampal pada coverset (shroud).

Kedudukan potongan yang tepat.

Kedudukan potongan yang tepat.

Bila dah confirm, potong sticker tersebut mengikut potongan surat khabar.

Sticker yang sudah dipotong

Sticker yang sudah dipotong

Bahagian terakhir dengan menampal sticker tersebut pada keseluruhan coverset. Pastikan buat dengan teliti supaya hasilnya memuaskan.

Tadaaa.... dah siap dah...

Tadaaa.... dah siap dah...

Segala kos dan peralatan yang diperlukan seperti berikut:-

  1. Sticker = RM15
  2. Surat khabar = free.

MZ 125 Member’s Gallery September 4, 2008

Posted by sputera in Gallery, Make Over.
5 comments

Berikut merupakan koleksi beberapa owner MZ 125 SM/SX yang telah di ‘make up’ dengan design yang amat menarik.

Layan……………………

Forum Baru August 14, 2008

Posted by sputera in Make Over.
2 comments

Di sini aku nak ajak koramg semua penunggang scrambler di Malaysia utk aktif berbicara di dalam forum baru di :-

www.scramriders.co.cc

Disebabkan ramai member2 scrambler yang dah kena ban dia forum MBC, mari kita lupakan MBC…. MBC khas utk owner motor2 besar jer… Jom, jgn memalu…

Tukar Stripe/Decal August 7, 2008

Posted by sputera in Gallery, Make Over.
4 comments

Memandangkan aku pun mmg bosan, xde keje nak buat, aku kopek (btul ke ejaan nih :-)) semua stiker kat motor aku tuh. Aku nak tukar theme hitam/oren ala-ala KTM... Kelass gitu!!! (mcm auww plak..hehe)

No. 17 nombor perang!!!

No. 17 nombor perang!!!

KTM beb.... mana mau dapat...

KTM beb.... mana mau dapat...

Mudguard KTM..... hahaha...

Mudguard KTM..... hahaha...

Aku nih tak suka menipu tp, ramai yang tertipu dengan motor aku nih. Ada yang percaya KTM...

Aku nih tak suka menipu tp, ramai yang tertipu dengan motor aku nih. Ada yang percaya KTM...

Untuk bahagian shroud, aku sebenarnya pening nak buat camner. Tp, dah xde pilihan lain, aku letak lining stiker jer kat sekeliling lubang / ruang udara tepi tuh. Tp, gambar xde ye… Nanti aku godek laptop aku kalo ada gambar.

Kos Yang Terlibat

  • Sticker kaler oren : RM7 sekaki

Mudguard potong August 7, 2008

Posted by sputera in Make Over.
5 comments

Sepertimana yang dijanjikan, aku upload gambar mudguard belakang yang dah dipotong. Baru nampak gerek!!!

Lawa tak??? Tirula macam saya

Lawa tak??? Tirula macam saya

Bagaimanapun, ini bukan mudguard asal yang dipotong. Mudguard asal aku simpan sbb brand ACERBIS. Yang nih mudguard yang dibuat oleh Yamaha utk MZ 125 SM/SX. Harga pun murah RM30 jer. So, tak la sayang aku nak potong.

Kos Yg Terlibat

Mudguard : RM30