jump to navigation

The Beauty of The Beast October 14, 2008

Posted by sputera in Gallery.
3 comments

Aku nak mengucapkan tahniah kepada owner motor nih kerana mempunyai sebuah motor MZ 125SM yang betul2 lawa. Dengan theme KTMnya, dia berjaya menipu semua org… Hahaha… Kudos to the ownwer… Motor ko mmg lawa…

Kepada owner baru, ko adalah org yang paling bertuah sekali…. Motor cantik!!!!

MZ dengan tema KTM

Memang lawa btul...

Memang lawa btul...

Rim hitam??? Slurrrpp...

Rim hitam??? Slurrrpp...

Taillight nih aku percaya berasal dari model KTM EXC... Lawa siot...

Taillight nih aku percaya berasal dari model KTM EXC... Lawa siot...

Untuk pengetahuan, motor nih untuk dijual dengan harga RM6600. Sesiapa yang berminat boleh hubungi Nasry 0175581730/0124530148 dan lokasi nih di belah Utara, Kangar-lor Star.

Maklumat lanjut boleh check kat http://www.mudah.com.my/vi/1273509.htm?ca=11_s

MZ 125 Member’s Gallery September 4, 2008

Posted by sputera in Gallery, Make Over.
5 comments

Berikut merupakan koleksi beberapa owner MZ 125 SM/SX yang telah di ‘make up’ dengan design yang amat menarik.

Layan……………………

MZ vs KTM August 13, 2008

Posted by sputera in Gallery.
4 comments

Sape kata MZ tak power macam KTM??? Hehehehe…. nak power mmg susah la… tp, kalo folo no hal…

Nih antara koleksi MZ aku ngan 2 bijik KTM 200EXC. Offroad sekitar Nilai, tetapi keadaan muka bumi macam kat Erzberg siot!!!!

Erzberg : http://www.enduroaterzberg.com/

Amacam???

Amacam???

Trail berbukit nih tak ubah seperti Erzberg

Trail berbukit nih tak ubah seperti Erzberg

Bersama 2 orang member aku, Fendi n Azuan.

Bersama 2 orang member aku, Fendi n Azuan.

MZ dan offroad August 9, 2008

Posted by sputera in Gallery.
6 comments

Minat aku yang mendalam terhadap aktiviti motosikal lasak nih dah lama. Sejak kecik lg. Tp, masa tuh mana ada duit dan tak reti apa…. Especially sukan motocross nih… mmg teruja melihatnya… So, dgn bermodalkan sedikit RM6000, aku akhirnya dpt juga memiliki sebuah scrambler MZ 125SM. Reason aku ambik SM sbb aku minat supermoto/supermotard dan aku gunakan motor nih utk ulang alik kerja dr Nilai ke Putrajaya.

Dan setelah berkenalan dengan beberapa member offroad, akhirnya terjebak jugak aku dengan aktiviti nih. Terima kasih aku ucapkan kepada member-member offroad spt Haidi aka JimanKiller, Bro Meor, Miftah, Yoh, Azuri, Chegu, Azuanzen, Fendi, ShamPJ, Akim aka Motokoto dan ramai lg.

Dengan setting motard, aku mula berjinak-jinak dgn aktiviti yg terlampau berfaedah nih.

Aktiviti aku buat pertama kali di Bukit Subang.

Aktiviti aku buat pertama kali di Bukit Subang.

Baru panaskan enjin

Baru panaskan enjin

Nampak MZ tepi tuh? Dgn tayar motard.

Nampak MZ tepi tuh? Dgn tayar motard.

Peace... Letih mmg letih. Tp puas hati sgt.

Peace... Letih mmg letih. Tp puas hati sgt.

Macam ni la keadaan motor masa offroad. Sape yang malas basuh motor, tak digalakkan join aktiviti nih.

Macam ni la keadaan motor masa offroad. Sape yang malas basuh motor, tak digalakkan join aktiviti nih.

Gambar-gambar kat atas nih antara aktiviti offroad terawal aku. Lokasinya Bukit Subang dgn keadaan estet kelapa sawit. Amat sesuai utk beginner mcm aku nih. Then, diteruskan lg utk mengasah bakat yang ada (cheewah!) pada beberapa aktiviti seterusnya.

sPutera (aku le tu), Miftah, Jeff, Bro Meor, Azuri dan Yoh

Dr kiri: sPutera (aku le tu), Miftah, Jeff, Bro Meor, Azuri dan Yoh

Tak lupa kepada Haidi, kiri skali. Ada cerita pasal dia nih.

Tak lupa kepada Haidi, kiri skali. Ada cerita pasal dia nih.

Kali nih ada beberapa halangan yang mmg best utk ditempuhi.

Halangan yg boleh dikatakan ekstrem sbb ada yg tak berani dan ada yg jatuh. Teknik kena betul.

Halangan yg boleh dikatakan ekstrem sbb ada yg tak berani dan ada yg jatuh. Teknik kena betul.

Kepada owner MZ yang berminat dgn aktiviti nih, amatlah digalakkan. Sekarang nih cuma aku jer yang selalu join. Tp, beringat sebelum kena. Aktiviti nih jugak merbahaya. Aku dah tgk beberapa member jatuh, terbabas, luka semua ada hingga lah “PATAH KAKI“. Jd, safety tuh amat,amat,amat PENTING!

Antara asas peralatan penting utk aspek keselamatan ialah:

  • Helmet MX
    • Jgn gunakan helmet selain nih. Full face takpe. Dagu boleh terhentak dekat handle.
  • Goggle
    • Nak protect drpd habuk dan batu yg terbang dr penunggang hadapan.
  • Elbow pad
  • Glove
  • Knee pad
  • Boot
    • Kasut biasa atau sneakers diharamkan. Kalo nak jd mcm si Haidi, patah kaki cubalah. Sekurang-kurangnya, guna boot PLKN tuh. Janji jenis hi-cut.

Ok. itu sahaja. seronok dan menyeronokkan. tp safety paling penting….

Korang boleh layan koleksi gambar2 offroad di :-

http://mx.omnii.com.my

Ride To Bagan Lalang August 7, 2008

Posted by sputera in Gallery.
9 comments

Tarikh : 28 July 2008
Hari : Isnin
Masa : 8.00 pg

Ride bermula dari Nilai – KLIA – Kg. Bangkong – Bagan Lalang. Jarak perjalanan sehala dalam 50 kilometer. Masa nih aku ride sengsorang. Carik risiko. Hahaha…

Nih antara gambar riding aku Isnin ari tuh:-

Permulaan riding

Permulaan riding

Runaway utk pesawat mendarat

Runaway utk pesawat mendarat

Perhentian pertama di KLIA Downtown

Perhentian pertama di KLIA Downtown

Permulaan utk 2nd stage

Permulaan utk 2nd stage

Berehat kejap sambil bleh tgk pesawat berlepasBerehat kejap sambil bleh tgk pesawat berlepas
Pintu masuk ke Kg. Bangkong

Pintu masuk ke Kg. Bangkong

Halangan terakhir meniti batu2 yang dijadikan empangan.

Halangan terakhir meniti batu2 yang dijadikan empangan.

Sepang Gold Coast, lokasi terakhir.

Sepang Gold Coast, lokasi terakhir.

End of journey...

End of journey...

Dan beberapa tempat yang mencabar xde gambar sbb takut…. Hahahaha… Memandangkan ride sorg2, so kena speed je la….