jump to navigation

SCRAMRIDERS-Kota Damansara Enduro X Challenge 2008 December 27, 2008

Posted by sputera in Motocross, offroad.
trackback

SCRAMRIDERS-Kota Damansara Enduro X Challenge 2008
Buat pertama kalinya, komuniti SCRAMRIDERS telah menganjurkan aktiviti Enduro X Challenge di Kota Damansara pada 20 Disember 2008. Ini merupakan aktiviti pengenalan y7ang dianjurkan sebagai persiapan penganjuran beberapa lagi aktiviti pada 2009.

Tema pertandingan ni ialah Survival of The Fittest. Ya… perlumbaan nih mengambil masa 1 jam pada Moto 1 dan 1 jam pada Moto 2. Rehat antara Moto 1 dan Moto 2 adalah 1 jam.

Aktiviti nih terbuka kepada semua ahli komuniti dan beberapa jemputan. Terdapat 2 kategori yang dipertandingkan iaitu:-

  1. MZ/BKZ/Demak
  2. Open

Bagi kategori MZ/BKZ/Demak, jumlah peserta seramai 11 orang dan aku satu-satunya rider yg menggunakan MZ 125 dan motor yang mempunyai CC terkecil iaitu 125cc berbanding Demak, 150cc dan BKZ, 160cc.

Keputusannya, aku berjaya mendapat tempat ke-4 (total 32 pusingan). Agak kecewa kerana gagal dapat podium. Berpunca daripada masalah motor. Bkn pada performance tp disebabkan oleh seat yang tercabut. jd, pada Moto 1, hampir 45 minit aku ride tanpa seat. Boleh bayangkan?

Nampak rendah? Mcm bawak chopper

Nampak rendah? Mcm bawak chopper

So, aku gagal memberikan persembahan terbaik terutama skali pada Moto 2. Terpaksa mendaki bukit dengan keadaan selut pada bhgn bawah. Ramai yang kantoi. Aku plak mmg dah kepenatan dan tak larat. Hasilnya aku terpaksa retired awal. Agak kecewa sbb sepatutnya aku kena rehat, yg penting kumpul jumlah pusingan.

Apa-apa pun amat berpuas hati gak. InsyaAllah, next time aku kena bersedia lebih awal.

Bawah nih koleksi video dan gambar race pada hari tersebut :-

http://picasaweb.google.com/mesef1982/Kotadamansara2?authkey=s2aZAa6gG8c&feat=embedwebsite#


Advertisements

Comments»

1. ken - December 30, 2008

wahlau best lor!
sori nyibuk lg kat sini 😀
camni, aku dah up sket budget aku utk mz125,
masalahnya skang susah/mudah ke nk dpt spareparts? mahal/murah?
kan ke kilang/production MZ dah berenti terus? susah le cmnih.
calon2 moto pun dah ada gak, tp tu la yg aku bmbg…
mntak advice sket dr hang ke sape2 jela yg arif psl moto ni…
arigato

2. mazi - January 17, 2009

ola

3. mazi - January 17, 2009

alo bro gua mint gak kt mz,tp mtr gua bukan lg pakai enjin mz lg la sbb gua da masok enjin kawasaki beb,gua rase le power beb,

4. jai bentong - January 19, 2009

pakai enjin lain memang la power. ko beli dh siap ke ko bikin sendri. tahniah, cubaan yg berani.

5. afai mx - December 4, 2009

alo bro ken….
wa sugest lu tuka je cr KLX150 yg latest tu… mmg puas ati dr korang duk main mtr lembek tuu…

6. Reid Turmelle - August 10, 2016

permaculture class


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: