jump to navigation

DIY Body Sticker oleh Fooqaw September 24, 2008

Posted by sputera in Make Over.
add a comment

Proses DIY ini dilakukan oleh salah seorang pemilik MZ iaitu, Mr. Fooqaw. Atas dasar motor beliau yg langsung xde body sticker, so, dia nak buat sendiri la.

Buat permulaan, apa yang diperlukan oleh beliau ialah gambar rujukan. Tak kirala motor apa pun asalkan kita minat dengan design motor tuh, ikut jer. Pilihan Mr. Fooqaw ialah :-

Suzuki DRZ

Suzuki DRZ

Proses dia dimulakan dengan mangambil potongan shape motor MZ. Bhgn yang perlu kita tampal untuk motor kita. Proses nih menggunakan surat khabar sahaja.

Potongan surat khabar ditampal pada bhgn belakang stiker.

Potongan surat khabar ditampal pada bhgn belakang stiker.

Confirmkan atau pastikan potongan surat khabar tersebut dengan menampal pada coverset (shroud).

Kedudukan potongan yang tepat.

Kedudukan potongan yang tepat.

Bila dah confirm, potong sticker tersebut mengikut potongan surat khabar.

Sticker yang sudah dipotong

Sticker yang sudah dipotong

Bahagian terakhir dengan menampal sticker tersebut pada keseluruhan coverset. Pastikan buat dengan teliti supaya hasilnya memuaskan.

Tadaaa.... dah siap dah...

Tadaaa.... dah siap dah...

Segala kos dan peralatan yang diperlukan seperti berikut:-

  1. Sticker = RM15
  2. Surat khabar = free.

MZ 125 Member’s Gallery September 4, 2008

Posted by sputera in Gallery, Make Over.
5 comments

Berikut merupakan koleksi beberapa owner MZ 125 SM/SX yang telah di ‘make up’ dengan design yang amat menarik.

Layan……………………