jump to navigation

MZ dan offroad August 9, 2008

Posted by sputera in Gallery.
trackback

Minat aku yang mendalam terhadap aktiviti motosikal lasak nih dah lama. Sejak kecik lg. Tp, masa tuh mana ada duit dan tak reti apa…. Especially sukan motocross nih… mmg teruja melihatnya… So, dgn bermodalkan sedikit RM6000, aku akhirnya dpt juga memiliki sebuah scrambler MZ 125SM. Reason aku ambik SM sbb aku minat supermoto/supermotard dan aku gunakan motor nih utk ulang alik kerja dr Nilai ke Putrajaya.

Dan setelah berkenalan dengan beberapa member offroad, akhirnya terjebak jugak aku dengan aktiviti nih. Terima kasih aku ucapkan kepada member-member offroad spt Haidi aka JimanKiller, Bro Meor, Miftah, Yoh, Azuri, Chegu, Azuanzen, Fendi, ShamPJ, Akim aka Motokoto dan ramai lg.

Dengan setting motard, aku mula berjinak-jinak dgn aktiviti yg terlampau berfaedah nih.

Aktiviti aku buat pertama kali di Bukit Subang.

Aktiviti aku buat pertama kali di Bukit Subang.

Baru panaskan enjin

Baru panaskan enjin

Nampak MZ tepi tuh? Dgn tayar motard.

Nampak MZ tepi tuh? Dgn tayar motard.

Peace... Letih mmg letih. Tp puas hati sgt.

Peace... Letih mmg letih. Tp puas hati sgt.

Macam ni la keadaan motor masa offroad. Sape yang malas basuh motor, tak digalakkan join aktiviti nih.

Macam ni la keadaan motor masa offroad. Sape yang malas basuh motor, tak digalakkan join aktiviti nih.

Gambar-gambar kat atas nih antara aktiviti offroad terawal aku. Lokasinya Bukit Subang dgn keadaan estet kelapa sawit. Amat sesuai utk beginner mcm aku nih. Then, diteruskan lg utk mengasah bakat yang ada (cheewah!) pada beberapa aktiviti seterusnya.

sPutera (aku le tu), Miftah, Jeff, Bro Meor, Azuri dan Yoh

Dr kiri: sPutera (aku le tu), Miftah, Jeff, Bro Meor, Azuri dan Yoh

Tak lupa kepada Haidi, kiri skali. Ada cerita pasal dia nih.

Tak lupa kepada Haidi, kiri skali. Ada cerita pasal dia nih.

Kali nih ada beberapa halangan yang mmg best utk ditempuhi.

Halangan yg boleh dikatakan ekstrem sbb ada yg tak berani dan ada yg jatuh. Teknik kena betul.

Halangan yg boleh dikatakan ekstrem sbb ada yg tak berani dan ada yg jatuh. Teknik kena betul.

Kepada owner MZ yang berminat dgn aktiviti nih, amatlah digalakkan. Sekarang nih cuma aku jer yang selalu join. Tp, beringat sebelum kena. Aktiviti nih jugak merbahaya. Aku dah tgk beberapa member jatuh, terbabas, luka semua ada hingga lah “PATAH KAKI“. Jd, safety tuh amat,amat,amat PENTING!

Antara asas peralatan penting utk aspek keselamatan ialah:

  • Helmet MX
    • Jgn gunakan helmet selain nih. Full face takpe. Dagu boleh terhentak dekat handle.
  • Goggle
    • Nak protect drpd habuk dan batu yg terbang dr penunggang hadapan.
  • Elbow pad
  • Glove
  • Knee pad
  • Boot
    • Kasut biasa atau sneakers diharamkan. Kalo nak jd mcm si Haidi, patah kaki cubalah. Sekurang-kurangnya, guna boot PLKN tuh. Janji jenis hi-cut.

Ok. itu sahaja. seronok dan menyeronokkan. tp safety paling penting….

Korang boleh layan koleksi gambar2 offroad di :-

http://mx.omnii.com.my

Advertisements

Comments»

1. delarocha - August 9, 2008

wah..kalau kt bagan lalang tu xda equipment bole ke?

2. sputera - August 9, 2008

kalo xde, guna shin pad org main bola tuh…
takpun budak2 yg main skateboard, murah sesangat…
cukupla…

3. adi - August 12, 2008

beli leee equipment, semangat dia lain macam sket kalau pakai full equipment…. baru leee MeNGaNJENGggg

4. sputera - August 12, 2008

Rileks….

Skang dah ada EVS Elbow n FOX Knee Pad. InsyaAllah, hujung minggu nih, boot Moose M1 plak menyusul…

Tepuk dada, tanya poket… duit byk no hal… slow2..

5. adi - August 13, 2008

tepOk poket tanya bini…. 😉

6. Rigoberto Nodal - December 23, 2016

12/23/2016 In my estimation, https://mymz125smx.wordpress.com does a excellent job of covering issues of this type! While frequently deliberately controversial, the material posted is more often than not well researched and stimulating.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: