jump to navigation

Lampu Brek LED August 7, 2008

Posted by sputera in Make Over.
trackback

Ok, kat sini aku nak kasi tunjuk ckit modifikasi yang aku buat dekat lampu belakang. Memandangkan lampu belakang original nih nampak “urrgghhh” (xleh nak bayangkan, tp KTM200 EXC 2001-2002 guna lampu ni), aku tukar kepada lampu belakang yang lebih slim cantik dan LED.

Apa yag diperlukan hanya pergi mana-mana bengkel motosikal, dan beli “lampu spoiler 125z”. Bila dah dapat, bermula la modifikasi korang. Rupa lampu dia mcm gambar bawah nih:-

Inilah rupanya. Gerek seh!!!

Inilah rupanya. Gerek seh!!!

Memandangkan wiring asal ada 3 dan lampu nih ada 2, maka korang kena ubah suai ckit la utk jadikan 3 wiring dengan bantuan resistor seperti gambarajah di bawah:-

Lakaran ubahsuai dari 2 wayar ke 3 wayar.

Lakaran ubahsuai dari 2 wayar ke 3 wayar.

** Sumber: Malaysianbikers at http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,34134.0.html

Dan akhir sekali, lihatlah hasil selepas pemasangan di motosikal.

Selepas pasang. Blum tekan brek.

Selepas pasang. Blum tekan brek.

Selepas tekan brek.

Selepas tekan brek.

Haaaa…. macam mana? Proses DIY nih makan masa beberapa jam sahaja. Cuma mesti berhati-hati dan stand by fius lebih. Beringat!!! Jangan sampai CDI kaboooommm!!!.

Nampak buruk pulak kan bahagian belakang? Nantikan hasilnya selepas aku potong sedikit ekor mudguard nih.

Kos Yang Terlibat

  • Lampu spoiler 125z : RM30
Advertisements

Comments»

1. johari - May 22, 2013

bro kalau jual satu kat sy agak2 berapa RM?
johari 017-5317517 sms boleh call pun boleh


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: